logo

Actualitat Notícies

La confiança dels consumidors aconsegueix les seues pitjors xifres des de 2014

La confiança dels consumidors en l'economia i negocis ha aconseguit la seua pitjor dada des de 2014. Així es desprén de l'últim informe del CIS a partir de les dades recaptades a l'agost de 2019. Aquesta caiguda de la confiança podria afectar les vendes en alguns sectors sensibles com el comerç.

La confiança dels consumidors en l'economia espanyola es va afonar a l'agost fins a aconseguir el seu nivell més baix des de 2014. L'Índex de Confiança del Consumidor (*ICC) va descendir el mes passat fins als 86 punts, 11 menys que el mes anterior. Així ho reflecteixen les dades publicades pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Aquestes xifres mostren la desconfiança dels consumidors enfront del context d'inestabilitat que travessa el país.

L'Índex de Confiança del Consumidor es recopila a través de les taxes de confiança sobre el context actual i futur. Els *indices presenten valors que oscil·len entre 0 i 200. Els resultats per damunt de 100 indiquen una percepció positiva dels consumidors i, per davall una percepció negativa. El resultat registrat a l'agost es va desplomar fins als 83,1 punts -10,1 menys que el mes anterior-, reflectint així la desconfiança dels espanyols en l'economia i, per extensió, en els seus negocis.

Segons van explicar des del Centre d'Investigacions Sociològiques, aquesta valoració negativa que han mostrat els consumidors afecta a tots els components econòmics: la percepció sobre l'evolució general de l'economia va disminuir 15,4 punts, la valoració del mercat de treball va descendir 12,9 punts i la confiança en la situació de les llars espanyoles va baixar en 1,9 punts.
El comerç és un dels sectors més afectats per la desconfiança

La caiguda de la confiança dels consumidors afectarà algunes activitats sensibles als canvis de percepció del consumidor, com és el comerç. Així ho van assegurar des de la Confederació Espanyola del Comerç (*CEC). Després de molts mesos de dades negatives, al juliol, les vendes del comerç de proximitat es van disparar fins a un 4,7% interanual, segons les dades de l'INE. Va ser un respir per als autònoms del sector, que van créixer un 2,9%.

No obstant això, aquestes últimes dades sobre la confiança dels consumidors no auguren bon futur per a un sector com el comerç que pot ser un dels grans afectats per la situació actual. Des de la *CEC van assenyalar que aquesta caiguda de la confiança a l'agost "és conseqüència de la situació política i dels senyals d'alentiment de l'economia".

Un context que, segons l'organisme, suposarà un efecte negatiu en les vendes dels mesos esdevenidors: "La confiança del consumidor sol tindre un reflex directe en el consum, i de fet, hem vist en moltes ocasions com una caiguda en la confiança provoca també un descens en les vendes del comerç minorista. Haurem d'esperar a les dades definitives de vendes del mes d'agost per a saber com s'ha comportat el consum, encara que és probable que el lleu creixement que prevéiem es veja atenuat per aquesta circumstància. Per tant, tornem a insistir en la necessitat de formar Govern com més prompte millor".

Les expectatives de confiança del consumidor són també negatives

D'igual forma que la percepció i valoració dels consumidors respecte a la situació actual ha sigut negativa, les expectatives no són millors. Van córrer la mateixa sort en les tres categories analitzades: les expectatives sobre la situació futura de l'economia van descendir 14,9 punts respecte al mes anterior, les relatives al mercat de treball van registrar un descens de 17,1 punts i les expectatives respecte a l'evolució de les llars es van situar en 3,8 punts, per davall del mes de juliol.

En relació amb el mes d'agost del passat any, la confiança del consumidor va caure 16,4 punts, (en l'anterior període va registrar un índex de 102,4). Això vol dir que la desconfiança dels consumidors és conseqüència del panorama soci-polític d'aquest últim any posat que en 2018  la percepció de la societat era positiva i enguany ha aconseguit nivells de desconfiança que no es registraven des de fa cinc anys.

Consulta la notícia original ACI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías